perjantai 15. lokakuuta 2010

PuG-paimentamisen alkeet - näin setvit ongelmatilanteita siististi

Maito on lattialla.

Katselet hämmentyneenä ryhmääsi, jonka kuuluisi olla joukkueesi - mutta todellisuudessa muistutatte enemmän satunnaista työmatkalaisjoukkoa aamubussissa. Yhteinen punainen lanka tuntuu hukkuvan kirjavaan, alati sotkeentuvaan vyyhtiin. "Ei minun näitä juippeja tarvitse enää koskaan kohdata", ajattelet turhautuneena. Tunnelma kiihtyy, mutta aivan väärällä tavalla. Manan tuoksu suorastaan leimuaa ilmassa, kun liekkimaagi läksyttää yli-innokasta laaserikalkkunaa, joka onnistui kärventämään hänen lampaansa tähtitulella ennen aikojaan. Tankilta löytyy kyllä yllin kyllin ragea, mutta hän kohdistaa sen yhteisen vihollisen sijaan hämmentyneeseen parantajaan.

Olet jo valmis jättämään koko lastentarhan sikseen - kunnes muistat lupautuneesi lähtemään puolen tunnin päästä siivoamaan mummosi Tupperware-kokoelman tämän ullakolta. Aikaa ei ole hukattavaksi. Tarvitset enää muutaman palkin päästäksesi uudelle tasolle, eikä sinulla ole ainuttakaan tarpeeksi nopeaa tehtävää listoillasi. Tiedät saavasi tarvittavan määrän kokemusta, jos vain onnistutte kaatamaan luolaston viimeisen voron.

Päätät ottaa ohjat käsiisi. Kinastelevat ukkometsot pitää saada kuriin, tai metsä riekkuu vielä syyskuussa. Nyt tai ei koskaan! Miten poistat tikut rähinöitsijöiden kantapäistä?

Psyykkaa itseäsi pikaisesti, valmistele sanasi. Pyri alusta alkaen olemaan neutraali osapuoli, älä mene liikaa kenenkään puolelle. Tässä ei ole voittajaa tai häviäjää, älä anna muiden vakuuttaa sinulle niin. Aloita vyyhdin setviminen kysymällä jokaisen osapuolen kantaa asiaan. Jätä asiattomat kommentit heti alusta alkaen omaan arvoonsa, ethän halua liittyä metsojen rähinään.

Pidä sulkasi puhtaina, äläkä missään nimessä ota hyökkäävää kantaa, vaikka vastapuoli provosoisikin siihen. Henkilökohtaisuuksiin meneminen on äärimmäisen huono idea monikansallisessa pelaajayhteisössä, jossa ihmiset tulevat erilaisista kasvatus- ja kulttuuritaustoista.

Joskus ilmapiiriä voi yrittää keventää humoristisella heitolla. Tässäkin vaaditaan hyvää tilannetajua.

"Pelaan kokonaan omasta tahdostani.  Olen täällä rentoutuakseni ja viettääkseni laatuaikaa. Jos haluatte apuani, voimme tietenkin yrittää jatkaa. Jos kuitenkin mieluummin haluatte kiistellä keskenänne, pyydän, tehkää se yksityisesti. Miksi oikein olemme tässä luolastossa, jos emme pelataksemme? Meidän tuskin tarvitsee tavata enää tämän jälkeen, joten voimmeko edes yrittää tulla toimeen? Deal or no deal?"

Maailmaan ja pelaajayhteisöön mahtuu jos jonkinlaista jääräpäätä. Jos tilanne käy sietämättömäksi, paras vaihtoehto on varmasti yksinkertaisesti ryhmästä lähteminen. Maksatko mieluummin kalliisti kokemuspisteistäsi/esineistäsi/merkeistäsi, vai maltatko odottaa ja yrittää uudelleen paremmalla ajalla, toivon mukaan paremman ryhmän kanssa? Ei ole sinun tehtäväsi kasvattaa pelaajia, jotka eivät ole saaneet nallekarkkejaan lapsena. 

Älä pelkää ilmoittaa sinuun kohdistuneesta loukkauksesta eteenpäin. Ota yhteyttä GM:ään, ja kerro tapahtunut yksityiskohtineen. Muista mainita osallistuneiden pelaajien nimet ja mahdollisimman tarkka ajankohta. Voit myös ottaa tilanteesta screenshotteja, jos koet, että niistä saattaisi olla hyötyä. Blizzardilla otetaan häirintätapaukset vakavasti - sinun ei tarvitse tyytyä huonoon kohteluun.

Rauhallisia PuG-runeja,

alexstrasza

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti